Kuvankäsittely

Osa tämän gallerian kuvista on tilaustöitä, osa on sukuni vanhoja kuvia, osa on tehty pelkästään esimerkin vuoksi. Klikkaamalla näet kuvien ennen ja jälkeen -versiot. Näytön säädöt vaikuttavat värien kirkkauteen, kontrastiin ym. seikkoihin.

Väritetty valokuva

Väritetty valokuva 1930-luvun alkupuolelta. Kuvassa on amerikkalainen näyttelijätär Frances Dee.

Väritetty valokuva

Entisöity ja väritetty valokuva 1800-luvulta. Kuvassa on kirjailija, runoilija Sakari Topelius.
Helsingin kaupunginmuseo. Kuvaaja: Daniel Nyblin

Entisöity valokuva

Kellastunut valokuva 1930-luvulta. Kuvasta on poistettu töhryt, taitokset ja repeämät. Kontrastia on hieman lisätty ja keltaisuus poistettu.

Väritetty valokuva

Väritetty valokuva 1930-luvulta. Kuvassa on amerikkalainen näyttelijätär Jean Arthur.
Wikimedia Commons

Väritetty valokuva

Väritetty valokuva 1900-luvun alusta. Kuvassa on yhdysvaltalainen taiteilija, tutkija Albert Henry Munsell, joka muistetaan kehittämästään värisysteemistä.
Wikimedia Commons

Retusoitu valokuva

Tässä muotokuvassa näkyvä epätasainen rasterikuvio on poistettu ja tilalle on luotu tekstuuri. Yksityiskohtien pehmeys näkyy kuitenkin hiuksissa. Kuvassa on näyttelijätär Sally Blane.
Wikipedia

Entisöity valokuva

Väridiakuva vuodelta 1929. Alkuperäiset värit on palautettu ja suurennoksessa selvästi näkyvä rakeisuus on poistettu.
Helsingin kaupunginmuseo. Kuvaaja: W. W. Wilkman

Väritetty valokuva

Mustavalkoinen valokuva 1960-luvun vaihteesta. Kuva on väritetty ja tausta on sumennettu. Taustan hahmot eivät erotu enää niin häiritsevästi, ja samalla kuvaan on saatu lisää syvyyttä.
Museovirasto - Musketti. Kuvaaja: Teuvo Kanerva

Retusoitu valokuva

Esimerkki muotokuvan retusoinnista. Ihon sävyerot on tasoitettu ja keltai­suutta on vähennetty. Ihon tekstuuri on kuitenkin säilytetty joten lopputulos on luonnollinen. Ehostusta on tehty myös silmiin, kulmakarvoihin ja huuliin. Hiuksia on pidennetty.
Morguefile

Väritetty valokuva

Kuvassa on jalkapalloilija László Kubala. Asiakkaani halusi väritetyn version tästä 1950-luvun mustavalkokuvasta Kubalaa käsittelevän kirjan kanteen.
Katso valmis kirja myynnissä

Retusoitu valokuva

Esimerkki muotokuvan retusoinnista. Ihon sävyerot on tasoitettu ja keltai­suutta on vähennetty. Näpyt ja muut pienet virheet on poistettu. Ihon tekstuuri on kuitenkin säilytetty joten lopputulos on luonnollinen. Ehostusta on tehty myös silmiin.

Entisöity valokuva

Haalistunut väri­valokuva 1970-luvulta. Alkuperäiset värit ja kontrasti on palautettu.

Retusoitu valokuva

Mustavalkoinen valokuva 1950-luvulta. Tausta on sumennettu ja kuvaa on jatkettu vasemmalle ja ylös. Kuva on rajattu uudelleen niin, että polven resuinen kohta jää kuvan ulkopuolelle. Lopuksi kuvaan on lisätty hieman ruskehtavaa sävyä.
Helsingin kaupunginmuseo. Kuvaaja: Leena Salovuori

Retusoitu valokuva

Tässä kuvassa on useita ongelmia. Kuva on jouduttu ottamaan liian läheltä, ja siksi perspektiivi on vääristynyt. Kuva on otettu vastavaloon ja taivas on palanut osin puhki. Myös asfaltti näyttää hyvin vaalealta, ja osa talon ylänurkasta on jäänyt kuvasta ulos. Nämä ongelmat on korjattu ja myös valon sinisyyttä on vähennetty.

Entisöity valokuva

Mustavalkoinen valokuva 1930-luvulta. Taitos menee hankalasti kasvojen päältä, mutta kuvasta on silti saatu uuden veroinen. Tällaisessa tapauksessa luonnollisen näköinen lopputulos vaatii hieman enemmän aikaa kuin korjaukset yleensä. Myös kontrastia on hieman säädetty.

Retusoitu valokuva

Tämä selfie on otettu vastavaloon ja kasvot jäävät varjoon. Ihon sävy on punertava. Koska kuvassa on muutenkin paljon harmaata, oli toimiva ratkaisu tehdä kuvasta mustavalkoinen. Varjossa oleviin alueisiin on saatu enemmän valoa, ja kasvojen kiiltoa on vähennetty. Linna ja kasvot erottuvat paremmin.

Retusoitu valokuva

Tätä kuvaa on käsitelty nettisivustoa varten. Taustalla keskellä näkyvä oksa on poistettu ja kuvan alareunaa on siistitty. Kuvan hieman punertava sävy on säädetty keltai­semmaksi, jotta se sopii paremmin sivuston väripalettiin. Housujen väri on säädetty neutraalin harmaaksi ja paidan väri raikkaan valkoiseksi. Ihon sävy on luonnollinen.
Katso kuva nettisivustolla

Entisöity valokuva

Mustavalkoinen valokuva 1910-luvulta Petsamosta. Kuvan halki kulkeva taitos ja töhryt on poistettu. Kuva on oikaistu ja keskikohdasta on vähennetty valoisuutta. Lopuksi kuvaan on lisätty hieman kontrastia ja terävyyttä, sekä alkuperäistä seepian sävyä. Oikean­puoleinen tyttö on isotätini Anni.

Väritetty valokuva

Mustavalkoinen hääkuva vuodelta 1928. Kuva on väritetty ja kukka­kimppuun on lisätty lehviä ja kukkia. Alareuna on alkupe­räisessä kuvassa sumea ja muutenkin hieman epämääräinen, joten siitä on rajattu osa pois.
Helsingin kaupunginmuseo

Entisöity valokuva

Haalistunut väri­valokuva 1980-luvulta. Kuvaa on terävöitetty, ja alkuperäiset värit ja kontrasti on palautettu.

Entisöity valokuva

Mustavalkoinen valokuva 1900-luvun alusta. Tämän kuvan lähtökohta entisöintiin oli huonoin mahdollinen. Kuvassa on kulumaa, naarmuja, naulan reikä ja töhryjä. Lisäksi se on skannattu pienellä resoluutiolla ja suurella pakkauksella, jonka tuloksena on näkyviä jpg-artifakteja. Silti tästäkin kuvasta on saatu siisti, mutta tarkkuudeltaan vaatimaton. Näin huonosti skannattua kuvaa ei ole järkevää entisöidä, ja tämä onkin tehty vain esimerkin vuoksi.
Katso tästä koko kuva

Väritetty valokuva

Mustavalkoinen valokuva 1910-luvulta. Kuvaa on ensin hieman korjailtu ja siistitty, jonka jälkeen se on väritetty. Kuvassa on valokuvaaja Tyyne Savia.
Helsingin kaupunginmuseo. Kuvaaja: Ida Nyman.

Retusoitu valokuva

Esimerkki muotokuvan retusoinnista. Korkea resoluutio 4 Mt. Ihon sävyerot on tasoitettu ja kiiltoa on vähennetty. Ihon tekstuuri erottuu kuvasta hyvin. Hampaisiin on tehty paljon korjausta ja irtonaiset hiukset on siistitty pois. Varjokohtiin on saatu enemmän valoa. Alkuperäisessä kuvassa on hiuksissa täysin mustia kohtia.

Retusoitu valokuva

Esimerkki muotokuvan retusoinnista. Punertavaan ihoon on saatu luonnollinen sävy ja tummat alueet on saatu paremmin esiin. Taustan väri on vaihdettu harmaaksi. Linssivääristymää on vähennetty.

© Lumiini 2022